Jönköpings kommun

Estetiska programmet

Välkommen till region Jönköpings läns största estetprogram där du tillsammans med ca 300 elever och 30 legitimerade lärare lär för framtiden!

På Per Brahegymnasiet erbjuder vi de nationella inriktningarna; dans, musik, media, teater och den nya riksrekryterande spetsutbildningen konst och design i bild och forminriktningen.

Under din utbildning får du skapa, uppleva och tolka konst och kultur, använda fantasi och kreativitet i ditt lärande. Du får sätta upp produktioner på skolans kaféscen, Braheteatern, Jönköpings teater eller Spira, ställa ut på Jönköpings länsmuseum eller Tändsticksområdet. Bidra på riktigt!

Estetprogrammet innebär också att du ska utveckla din analytiska förmåga, belysa frågor ur olika perspektiv, hantera digitala verktyg, medier och förstås rustas till att ta ansvar för ditt eget lärande och din framtid.

Estetprogrammet är högskoleförberedande och utbildningen möjliggör även olika särskilda behörigheter och meritpoäng som öppnar dörren för flertalet utbildningar på högskola och universitet.

Välj mellan inriktningarna Dans, Musik, Media, Teater och Konst och design

Per Brahegymnasiets katalog läsåret 2021-2022 Pdf, 14.1 MB.

Om behörighet och meritpoäng på Estetiska programmet Pdf, 261.1 kB.

Allmän information om färdighetsprovet Pdf, 263.4 kB.

Riksrekryterande Konst och design


Nu är det äntligen dags att introducera vår nya utbildning Konst och design som vi slår upp dörrarna för läsåret 22/23.

Här får du utveckla din kreativitet, skapa i många olika konstnärliga material och tekniker och studera bildkommunikation ut olika perspektiv. Du kommer att arbeta med olika konstnärliga processer och kommunicera dessa utåt i gemensamma utställningar och projekt

Utbildningen ger en fördjupning dig inom konst- och designområdet. Du kommer att handledas i processen att kommunicera tankar och utveckla idéer. Vi använder en digital portfolio där hela processen redovisas. Du erbjuds dessutom en bred digital kompetens genom användningen av programvaror i Adobe; Illustrator, Sketch up och Photoshop. Du får också tillgång till Wacom ritplattor och 3-d skrivare.

Efter din utbildning kommer du att ha mycket goda förutsättningar till att söka vidare med arbetsprover till olika förberedande konstnärliga utbildningar och konstnärliga högskolor. Du får också en grundläggande behörighet till högskola/universitet och möjlighet till flertalet särskilda behörigheter som kan krävas till olika högskoleutbildningar.

Under din utbildning hos oss gör vi regelbundet resor till större städers konsthallar och museum för att kunna ta del av den aktuella/pågående utvecklingen inom Konst & Designområdet.

För att få driva en riksrekryterande estetisk spetsutbildning krävs att man har ett samarbete med högskola/universitet. Vår samarbetspartner är HDK, Högskolan för konst och design i Göteborg. Samarbetet innebär att du genom studieresor och besök från HDK kommer vara väl förberedd till högre studier inom utbildningsområdet.

Förutom att söka på ditt meritvärde, kommer du under våren få göra ett färdighetsprov. Det innebär att du under en dag kommer få arbeta med en bilduppgift och en designutmaning. Du kommer även att genomföra en enkel bildanalys av en konstbild och bli intervjuad kring dina tankar och intressen inom konst- och designområdet. För mer information om färdighetsprovet se Estetiska programmet - Per Brahegymnasiet.

Vid frågor kontaktar du studie- och yrkesvägledare Irma Kadric på telefonnummer 036-105410, 073-8202800 eller via epost irma.kadric@jonkoping.se

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning konst och design höstterminen 2022. Pdf, 28 kB.


Se bild och forms och medias utställning från vårterminen 2021:


Rundtur i bildsalarna:


Elevintervjuer på bild och form vårterminen 2021:

Dans

Danselever vid en föreställning.


Se fina foton från dansföreställningar, foto: Johanna Wärnbring Länk till annan webbplats.

På Per Brahegymnasiet har vi en bred och gedigen dansverksamhet. Den förbereder dig för högskolestudier inom dansområdet. Du blir också väl förberedd för högskolestudier inom andra utbildningsområden.

Genom dans utvecklar du bland annat rörelseförmåga, dansteknik, musikalitet och kreativitet. Alla i klassen kommer liksom du att vara dansintresserade vilket skapar en bra gemenskap.

Här får du möjlighet att studera: jazz, street, afro, modernt, klassik balett, stepp, orientalisk dans, spansk dans, karaktärsdans, dansimprovisation, komposition och danshistoria.

Lokaler

Vi har två danssalar som är anpassade för dansundervisning, med balettstänger, speglar och riktiga dansgolv.

Förställningar

Under de tre åren arbetar vi med ett flertal framträdanden inför publik. Vi har då möjlighet att vara i skolans egen teater. Under tredje året arbetar vi fram en professionell slutproduktion som mynnar ut i flera offentliga föreställningar.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning dans höstterminen 2022. Pdf, 27.7 kB.

Media


Är du intresserad av att fotografera, filma och arbeta med grafisk design? Vill du utveckla din kreativitet inom digitala medier? Då är medieinriktningen en utbildning som passar dig.

Tillsammans med erfarna lärare fördjupar du dina kunskaper inom kommunikation och digitala produktioner.

Du arbetar praktiskt med olika produktioner för dokumentära, konstnärliga och kommersiella sammanhang. Du kommer också att lära dig att arbeta i team med olika rollfunktioner där filmare, fotografer, redigerare, skribenter och ljudtekniker ingår.

Inriktningen media är högskoleförberedande och ger dig flera valmöjligheter i framtiden och en grund till vidare utbildningar inom såväl medieområdet som mot andra utbildningsområden.

Här ser du några exempel på ämnen som du kan möta i din utbildning:

Fotografisk bild

I ämnet får du möjlighet att utveckla kunskaper om olika typer av fotografiska bilder och användningsområden. Du får utveckla kunskaper om hur bilder kommunicerar i olika sammanhang och arbeta kreativt, idérikt och med ett personligt uttryck.

Film- och tv-produktion

Att lära sig producera dokumentär- och reklamfilmer, musikvideo och olika typer av tv-program är några exempel på vad som ingår i undervisningen. Du utvecklar här dina färdigheter att berätta med rörliga bilder från idé till färdig produktion.

Grafisk kommunikation

innebär att du utvecklar kunskaper som leder fram till grafiska produktioner som exempelvis logotyper, omslag, affischer och broschyrer. Du arbetar i en kreativ miljö där text och bild ska bilda en helhet. Du får lära dig grafiska arbetsflöden från idé till tryckt material eller webb.

Medieproduktion

Hur förstärker text, bild och ljud ett budskap? Exempelvis en reklamfilm som ska nå en viss målgrupp? Medieproduktion handlar om att film, foto och grafisk kommunikation ska synka och du får inta olika roller som fotograf, filmare och grafiker.

Digitalt skapande

I digitalt skapande kommunicerar du med digitala verktyg ur ett mer experimentellt perspektiv. Du får pröva olika typer av digitalt och analogt skapande i form av stillbild, rörlig bild och animation. Du får möjlighet att arbeta med kombinationer av konstnärliga uttryck med bild, rörelse och musik. I ämnet får du både konstnärliga och tekniska kunskaper med en bredd av olika programvaror inom Adobe CC.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning media höstterminen 2022. Pdf, 27.4 kB.

Se Media och Bild&forms utställning "Det andra inte ser":


Rundtur i Medias lokaler:

Musik


Musikelevernas slutproduktion 2020. Länk till annan webbplats.

Musik är inriktningen för dig som vill utveckla din kreativitet och ditt intresse inom olika musikstilar. Du får en allsidig undervisning på ditt instrument, ensemble, kör, musikteori och musikproduktion. Du får möjlighet att uppträda inför publik vid konserter och andra evenemang. På musikutbildningen kommer du att undervisas av erfarna och kunniga pedagoger med lång erfarenhet.

Inför år två väljer du en profil inom musikinriktningen som ger dig möjlighet till fördjupning inom ditt intresseområde.

Det finns tre profiler att välja mellan:

  • Musik – för dig som vill få en bred utbildning inom musik
  • Musiker – för dig som vill specialisera dig på ditt instrument
  • Musikproduktion – för dig som vill fördjupa dig inom musikskapande och inspelningsteknik i studiomiljö

Alla tre profiler ger en god grund för fortsatta studier såväl inom musik som inom andra områden.

Här nedan följer exempel på ämnen som du kan möta i din utbildning:

Ensemble med körsång
Här får du utöva ditt huvudinstrument. Du får spela och musicera med andra i olika genrer och i olika instrumentsättningar. Du får sjunga tillsammans med andra i en stor kör där klassisk och modern repertoar blandas. Ämnet ger dig en bred plattform och god musikalisk erfarenhet.

Gehörs- och musiklära
Lär dig grunderna i allmän musiklära som notation, ackord, harmonisering, mm. Ämnet tränar också ditt gehör och hur man använder det.

Instrument eller sång
Vidareutveckla dig som instrumentalist eller sångare/sångerska. Lär dig spela eller sjunga med personligt uttryck i olika genrer. Valet är ditt vad gäller instrument. Du kan till exempel välja att spela gitarr, flöjt, fiol, piano, trummor, trumpet eller bas.

Musikproduktion
Med modern teknik och i anpassade lokaler lär du dig att digital och analogt spela in och redigera ljud och musik.

Arrangering och komposition

I den här kursen får du utlopp för din kreativa förmåga och ge uttryck för dina musikaliska idéer. Här lär du dig arrangering av instrumental och vokal musik. Du får också lära dig grunderna i att komponera. Du kommer också att använda modern teknik som notskrivningsprogram och dator.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning musik, profil musik, höstterminen 2022. Pdf, 27.1 kB.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning musik, profil musiker, höstterminen 2022. Pdf, 27.4 kB.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning musik, profil musikproduktion, höstterminen 2022. Pdf, 27.9 kB.

Teater


Drömmer du om att bli skådespelare, regissör, scenograf eller något annat inom teaterkonsten? Då är teaterinriktningen något för dig!

Här får du genom konkreta övningar och beprövade metoder möjlighet att utveckla dina kunskaper och förmågor inom teaterns olika delar. Det kan handla om att utveckla rösten, om att få förståelse för teaterteori eller om att regissera andra. Störst fokus ligger på grundläggande skådespelarträning utifrån samma struktur som teaterhögskolan vilket ger dig en god förberedelse inför fortsatta teaterstudier. Du blir även väl förberedd för högskolestudier inom andra områden.

Detta är Jönköpings läns största teaterutbildning med kontakter direkt ut i den professionella teatervärlden och med skickliga pedagoger! På utbildningen kommer du att delta i genomarbetade föreställningar i form av både mindre uppsättningar och större produktioner. Vi gör dessutom årliga studiebesök till bland annat teaterhögskolorna i Stockholm och Göteborg.

Färdighetsprov 2022

Uppgift till färdighetsprov teater Pdf, 226.9 kB.
Manus till Felicia Pdf, 826.6 kB.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning teater höstterminen 2022. Pdf, 27.5 kB.

Ansökan

Du ansöker via kommunens ansökningswebb Länk till annan webbplats..

Riksrekryterande Konst och design
Inriktningens namn: Bild och formgivning (spetsutbildning)
Studievägskod: ESBIL0S

Dans
Inriktningens namn: Dans
Studievägskod: ESDAN

Media
Inriktningens namn: Estetik och media
Studievägskod: ESEST

Musik
Inriktningens namn: Musik
Studievägskod: ESMUS
Ange under ”Övriga upplysningar” vilket huvudinstrument du önskar (även sång räknas som instrument)

Teater
Inriktningens namn: Teater
Studievägskod: ESTEA