Jönköpings kommun

Studenten 2021

Nu närmar sig studentdagen och vi vill ge er studenter ett riktigt fint avslut på era gymnasiestudier. Ni är verkligen värda att firas, även om studentdagen kommer att bli annorlunda.

Årets studentfirande på de kommunala gymnasieskolorna kommer att ske fredagen den 11 juni och kommer att genomföras i ett alternativt format, anpassat efter rådande situation och aktuella riktlinjer.

Utspringet kommer att genomföras klassvis vid olika klockslag under fredagen. Detta för att skapa ett luftigare utspring där anhöriga får ett större utrymme att möta sin student.

Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer är två anhöriga per elev är välkomna att ta emot studenterna på skolgården.

De blivande studenterna kommer att inom kort att få information via Vklass med detaljerad planering och tider för utspring på respektive gymnasieskola. Tider för utspring kommer även att publiceras på gymnasieskolornas webbplatser.

Det här gäller för elever och anhöriga

- Utspring genomförs för en klass i taget för att undvika trängsel.

- För att undvika trängsel på skolgården begränsas antalet närvarande anhöriga till två.

- På skolgården måste avstånd hållas mellan besökare, följ skolans direktiv om vad som gäller.

- Har du symtom ska du stanna hemma, för att skydda andra från att bli smittade.

- Elever ska snarast efter utspring åka med anhöriga eller på egen hand från skolans område.

Beslutet om genomförandet av årets studentfirande har tagits i dialog med elevrepresentanter på gymnasieskolorna.

Bal, fester och studentkortege

Studentbaler, studentfester och studentkortege är privata arrangemang som organiseras av elevkårer och de olika klasserna på våra gymnasieskolor. Det är därför arrangörernas och inte gymnasieskolornas ansvar att pandemilagen samt Regeringens och Folkhälsomyndigheternas rekommendationer följs vid dessa och liknande arrangemang.

Det kan vara bra att veta:

- Transportstyrelsen har beslutat att förlänga de tillfälliga reglerna som innebär förbud mot att åka på bland annat lastbilsflak. Med andra ord kommer det inte heller i år bli tillåtet med studentkortege. Inte heller de så kallade partybussarna är tillåtna. De faller nämligen under ramen för pandemilagen. Att hyra en partybuss räknas som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när man exempelvis hyr en lokal eller en båt för privata fester. Det innebär att bussarna inte får hyras ut till fester för fler än åtta personer.

- Tillsvidare får inte fler än åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Polisen kan ställa in eller upplösa en tillställning som har fler än åtta deltagare. Om privata sammankomster hålls i festlokaler, föreningslokaler och andra lokaler som hyrs ut får idag maximalt åtta personer delta.

Vi hoppas att du, trots den rådande situationen, får en riktigt fin examensdag och önskar dig varmt lycka till i framtiden!

Med vänliga hälsningar
Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.