Jönköpings kommun

Samhälls­vetenskaps­programmet

Elever på Samhällsvetenskapsprogrammet.

Är du intresserad av hur samhället fungerar och hur människor påverkas av det som sker lokalt och globalt? Då är samhällsvetenskapsprogrammet perfekt för dig.

På programmet arbetar vi med en stor variation av elevaktiva undervisningsmetoder som är uppbyggda kring problemlösning. Ett exempel är FN-rollspel.

Kursutbudet ger dig både bredd och djup.

Välj mellan inriktningarna Samhällsvetenskap, Beteendevetenskap och Medier, information och kommunikation.

Per Brahegymnasiets katalog läsåret 2019-2020PDF

Beteendevetenskap

Vill du lära dig mer om hur vi människor fungerar tillsammans ska du välja beteendevetenskaplig inriktning.

Du får exempelvis studera hur vi kommunicerar på bästa sätt och ta del av strategier för hur konflikter kan förebyggas och hanteras då de eventuellt uppkommer.

Du får även lära dig hur en god ledare agerar i olika situationer och vad som formar varje individs personlighet. Det här är viktiga kunskaper för att grupper, organisationer och samhällen ska fungera bra. Inriktningen ger dig en bra grund om du vill läsa vidare till exempelvis lärare, jurist, personalvetare, polis, psykolog, sjuksköterska eller socionom.

Poängplan för dig som påbörjar Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap höstterminen 2020.PDF

Elever sitter vid dator i biblioteket.

Medier, information och kommunikation

Är du kreativ och vill jobba med bild, ljud och text i ett sammanhang är detta inriktningen för dig. Här lär du dig att berätta med hjälp av medier på bästa sätt.

Kurserna på inriktningen hjälper dig att förstå hur media påverkar människor och samhället. Det handlar exempelvis om hur företag och organisationer marknadsför sig och om hur man bygger upp en reklamkampanj. Du får också lära dig hur man arbetar journalistiskt i TV och tidningar genom att själv producera nyhetsinslag, reportage och artiklar.

Du utvecklar din förmåga att nå fram med budskap till olika målgrupper. Utbildningen ger dig en bra grund om du vill studera marknadsföring eller journalistik på universitet och högskola.

Poängplan för dig som påbörjar Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning medier, information och kommunikation höstterminen 2020.PDF

Videokamera och mikrofon.

Samhällsvetenskap

Vill du förstå mer om hur samhällen fungerar? Genom studier på den samhällsvetenskapliga inriktningen kommer du att utveckla förståelse för andra kulturer och samhällssystem.

På samhällsinriktningen fördjupar du din kunskap om viktiga samhällsfrågor som demokrati, makt och hållbar utveckling, ur både ett historiskt och nutida perspektiv.

Det globala perspektivet är viktigt. I årskurs tre läser du till exempel internationella relationer som skapar en stor förståelse för världen idag.

Liksom på alla våra samhällsinriktningar utvecklar du din förmåga att kunna tänka kritiskt och att formulera dig muntligt och skriftligt, på svenska och moderna språk. Utbildningen du får av oss är bred - en nyckel till många utbildningar på universitet och högskola.

Poängplan för dig som påbörjar Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning samhällsvetenskap höstterminen 2020.PDF

Roll up med Certifierad FN-skola.